×

PÜRDİKKAT ODAKLANARAK ÇALIŞMA !!!

PÜRDİKKAT ODAKLANARAK ÇALIŞMA !!!

Herkese merhaba sevgili dostlar. Bu yazımda sizlere yaklaşık 2 ay önce okuduğum ve gerçekten kendi üzerimde çok etkisini gördüğüm bir eserin “Zihin Bahçesini” ve altını çizdiğim yerler ile birlikte yorumlarımın da bulunduğu kısımları bir pdf dosyası formatında paylaşacağım. Özellikle pandemiden sonra resmi bir şekilde hayatımızın her yönüne nüfus eden bilişim teknolojileri, dijitalleşme ve sosyal medya kullanımı yıllardır bu şekilde çalışmaya alışık olmayan zihinlerimize ve bedenlerimize adeta bir balyoz vurdu. Bu zarardan elbette nasibini zihinsel melekelerimizin temel fonksiyonlarından biri olan odaklanma becerisi de ziyadesiyle almış durumda. İşin ilginç kısmı ise bizler hala işgal olan, tabiri caiz ise iğdiş edilen bu odaklanma becerimizin serencamından habersiziz. Bu noktada yapılacak ilk hamle heralde Rosa Luxemburg’un çok veciz bir şekilde ifade ettiği ” Hareket etmeyen zincirlerini fark edemez. Zincirlerini fark edemeyen, kendini özgürleştiremez… ” üzere önce ayaklarımızdaki prangaların varlığından haberdar olmak gibi geliyor. Bu ise bu prangaların bize belirlediği uzaklıktan öteye hareket etmekle gerçekleşir diye düşünüyorum. İnşAllah inceleyeceğimiz eser bu noktada bizlerde bir bilinç ve prangalarımızı kırmak için de bir güç oluşmasına vesile olur.

Dosyanın içerisndeki ilk kısımda kitabın zihin bahçesi yer alıyor. Bu kısmı kitabın haritası gibi düşünebilirsiniz. İlk önce hızlı bir göz gezdirip başlıklara aşina olursanız ve akabininde alıntıları okumaya başlarsanız (alıntılarda altı çizili yerleri kastediyorum ama dilerseniz sayfaların tamamını da okuyabilirsiniz fakat bu çok zaman alabilir.) daha istifadeli olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca eğer dikkatli ve özverili bir şekilde bu dosya okunursa kitabın baştan sona okunmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Ama eğer kitap bireysel okunup ondan sonra bu tahlil okunursa elbette çok çok daha faydası olur. (Tabi bunlar yorum. Elbette kişiden kişiye istifade oranı değişebilir. Hem ne demişler: herkesin hissi kadar hissesi vardır.)

Yazarla ve eserin kendisi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıya yazarın meşhur blog sayfasının bağlantısını paylaştım.

Kitap yazar tarafından temelde iki ana bölüme ayrılmış. İlk kısım Teorik ikinci kısım ise taktikler ve uygulamalar şeklinde geçiyor. Kitaba dair mıhtelif sitelerdeki okuyucu yorumlarına göre ilk kısım başta bir çok okuyucu için sıkıcı gelmiş. İkinci kısım daha çok beğenilmiş. Bana sorucak olursanız iki kısım da birbiri ile çok girift bir şekilde yazılmış. Fikri temellendirme olmadığı zaman ileride ele alınacak bir çok mesele tabiri caizse havada kalıyor. Bu nedenle kitabın ilk kısmında sıkılacak olursanız lütfen sabredin çünkü ilerleyen sayfalarda bu sabrınızın karşılığını alıcaksınız.

Kitabın anlatımı ve konuları ele alış biçimi ise yabancı olmadığım fakat sürekli de maruz kalmadığım bir tarzda. Yazarımız aslında bir sosyal bilimci ya da tıp uzmanı değil.( Bilgisayar Bilimci) Ama konu ile alakalı branşlar arasında yaptığı çalışmalar ve bu çalışmalar neticesinde ortaya koyduğu perspektif çok kıymetli.

Aynı zamanda yazarın Amerikada doğup büyümesi ve meseleleri ele alırken, örnekler verirken Amerika merkezli bir küresel söylemi olması da ilgimi çekmişti. Mesela düşünür ve yazar örneklerinin çoğu daha çok yerel ( ki onlar için evrensel ) isimler ve durumlar. Bu noktada belki anlatımda hitap edilen kitleyi daraltmış olabilir diye düşünüyorum.(konu ile ilgili elbette çok daha derin tahliller yapılabilir belki ama vakit nedeni ile inşallah başka bir sefer ele alırız.)

#NOT eserin tahlili ile ilgili fırsat buldukça yorumlar ve değerlendirmeler ışığında güncelleme yapacağım. Şuan vakit kısıtlığı nedeni ile burada bırakıyorum.

İstifadeniz ziyade olsun. Bereketli okumalar…

Dokümana aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://github.com/ibnchemistry/Literature-and-poetry

Not: Doküman ilk başta tek bir pdf halinde idi. Ancak çok fazla yer kaplaması nedeni ile pdf’i 16 adet parçaya bölmek durumunda kaldım. Linke tıkladığınız takdirde karşınıza 16 adet pdf dosyası çıkacak. Pürdikkat_1 yazandan başlayıp sırası ile Pürdikkat_8 e kadar devam edecek. Sonrasında PÜR DİKKAT(1).pdf diye başlayıp 4 e kadar gidecek. Sonrasında da 13 den 16 ya kadar. Sıralama bu şekilde karışıklık için kusura bakmayın. Fırsatım olursa ileride düzeltmeye çalışırım inşAllah.

Yorum gönder